Pastel

Mit idol, Sargent brød sig ikke om pastel. (Farvekridt) Han mente, at akvarel eller olie kan gøre alt, hvad pastel kan, bedre, så hvorfor bruge det? (http://www.goodbrush.com/misc/painting_lessons/sargent_notes.pdf)

Og jeg er tilbøjelig til at være enig, for den romantiske gennemsigtighed, som man kan få med pastel, kan akvarel fint give. De kraftige farver, man kan lægge ovenpå med pastel, kan opnås med oliemaling. (og i akvarel med uigennemsigtig gouache)

Men der er ingen grund til ikke at lege lidt med det alligevel 🙂

Hedelandskab: (A4)
I tør, blød pastel.

Jeg tror, det er godt at træne sine øjne og evne til at genskabe det, der gør indtryk på dem i et hvilket som helst medium. At sidde med et medie, man ikke kender, ikke egentlig forstår og alene have den fordel, at man VIL opnå et tilfredsstillende resultat, gør én henshynsløs, hvad angår den teknik, man anvender for at opnå, hvad man vil – og det tror jeg, er godt at prøve af og til. Man skal (sgu) være lidt hensynsløs og fandenivoldsk for at komme frem til målet uden at stirre sig blind på “den rette vej”. Dette gælder naturligvis ikke livet som sådan, men kunsten, der netop herved adskiller sig fra livet!

Jeg tror på en positiv dialektik mellem at gøre sig teknisk dygtig og samtidig udfordre sig selv til af og til at få sit vilje udenfor denne dygtighed, både for at blive dygtigere teknisk indenfor det felt, hvor man søger dygtighed, men især for at ens tilstræbelser bevarer mening.

Musik er ikke kun musik, hvis den kan spilles på én streng, fordi den er så enkel og grundlæggende, men jeg tror, det er en styrke, at kunne udtrykke sig (musikalsk eller visuelt) i hvilket medie det skal være. Det forhindrer en i at blive fanget i sin teknik.

Sammenligningen holder nok ikke helt, og det gør teorien nok heller ikke, men det er min blog, haha 🙂

Nu vil jeg ud og købe hvid pastel, så mine øvelser kan fortsætte.

Dette indlæg blev udgivet i Øvelser, John Singer Sargent, Kunstfilosofi, Pastel, Teknik. Bogmærk permalinket.

2 svar til Pastel

  1. Kirsten siger:

    Tak for dit fine indlæg og flotte billede jeg er på udkik efter hvid pastel kan du anbefale en bestemt paste jeg tænker på mærke .V H Kirsten

    • juliefredborg siger:

      Hej Kirsten! Det er overhovedet ikke mit speciale, men jeg tror også det afhænger enormt meget af smag og behag, så man er nok nødt til at prøve sig frem. Mine første pastelkridt var en større æske fra Rembrandt, siden købte jeg hvide pastelkridt fra Schmincke. Jeg kan bedst lide de lidt mere kompakte, hårde og knap så porøse fra Rembrandt, men nogle ville måske godt kunne lide at kridtet var lidt blødere? Jeg håber du finder hvidt kridt, der passer til dig! Mvh. Julie

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s