Om mine materialer og nyt oliemaleri.

I dag har jeg fyldt min malerkasse op for næsten 1000 kroner – nye pensler og oliemaling – MMMh 🙂 Jeg har også allerede brugt af det. Jeg er ved at male et par æble-haver. (eller på gammelt dansk: abildgaard – det lyder bedre ikke?)

Og så tænkte jeg, at når denne blog nu engang er det sted, jeg kan komme af med mine nørderier, og der måske endda er nogle, der finder den slags interessant, kan jeg jo fortælle lidt om mine materialer.

Jeg har nu i en del år foretrukket det danske mærke “artifex” i oliefarver. Før har jeg brugt Winton, Daler-Rowney og Amsterdam. “Rammen” i Aalborg førte artifex og jeg opdagede, at de havde en god konsistens. (Nogle oliefarver kan være ret tyggegummiagtige, og skal fortyndes meget før de er til at male med, synes jeg) I lang tid troede jeg bare at de hed “Art”, for det er det, der står på dem med stort. En dag, mens jeg udstillede på Thisted bibliotek, blev jeg ringet op af en vred mand, der synes, at jeg undergravede kunstnermarkedet ved at sælge mine malerier for billigt, og at jeg i øvrigt skulle sørge for at bruge Artifex, som var den bedste maling. Da jeg næste gang tog mine farver frem opdagede jeg, at det var netop artifex, jeg brugte. Så hvis han ringer igen engang, har vi da i al fald ikke dét at skændes om 🙂 I København, hvor jeg bor nu, kan man få artifex ved Malernes Udstilling på Sønder Boulevard.

Af farver bruger jeg

 • elfenbenssort
 • titaniumhvid,
 • lys kadmiumgul (kold gul),
 • medium kadmiumgul (varm gul),
 • medium kadmiumrød eller zinober rød.
 • ultramarineblå
 • gul okker
 • rå umbra
 • brændt umbra
 • rå sienna
 • (derudover har jeg viridian grøn, preussisk blå som jeg bruger af og til.)

Jeg bruger syntetiske acrylpensler fra malernes udstilling, som er fantastiske og holder meget længere end svinebørster. Jeg bruger maleolie fra samme sted til at fortynde.

Jeg har faktisk ingen palet for tiden, for jeg gider ikke rense den hele tiden, så jeg laver en palet med tape om noget pap (så det ikke suger olien ud af malingen), som så kan smides ud bagefter.

Af lærreder har jeg desværre kun råd til billige fra en malerhandel på Godthåbsvej og søstrene grene.

Det var lidt om det praktiske.

Her kommer mit seneste olie-projekt fra Maj. Det er malet efter et foto fra Bornholm og måler 60×80.

Jeg tror det er kællingetand-blomster ved en bornholmsk klippekyst. Det ligner små gule stjerner på en stor grøn himmel. Eller brødkrummer på et grønt tæppe 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Oliemaling, Teknik. Bogmærk permalinket.

4 svar til Om mine materialer og nyt oliemaleri.

 1. bolw - Bo siger:

  Som altid er det en fornøjelse at besøge din blog. Tak for den.

 2. Martin Larsen siger:

  Mht. lærreder vil jeg anbefale dig at selv begynde at spænde op.Det er ikke så svært når man først prøver nogle gange.En ti-meter rulle er et betydeligt udlæg rent økonomisk,men det lønner sig i sidste ende!.Lærreder fra Søstrene Grene er tit af så dårlig kvallitet at ens pensler nærmest bliver raspet i stykker af dem:-(.

 3. juliefredborg siger:

  Det er ogå et projekt, jeg gerne vil tage fat på, når jeg får tid og overskud. Heldigvis holder mine acrylpensler godt, synes jeg.
  Måske kan din opfordring skubbe mig i gang med egen lærredsproduktion snart 🙂

 4. Martin Larsen siger:

  Ja..?.Eksempelvis Kunstkompagniet har et godt udvalg af lærred.Det er rart at have en rulle stående så kan man hurtig producere et format efter eget ønske.Blindrammer er heldigvis ikke dyre…Især hvis man leder lidt efter en god meterpris.Jeg fandt ud af at man fik så meget bedre kvallitet ved at selv spænde op,uden at det behøvede at vælte budgettet.

  Jeg kan godt lide dine malerier:Fint lys og en god “Kontant streg”.;-)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s