Carl Larsson

Carl Larsson (1853-1919)  er et af mine store idoler. Hans malerier er så dekorative og samtidig stemningsskabende. Mucha kan for øvrigt det samme. Man kan måske mene, at de bagatelliserer alting til små vignetter. Men jeg kan nu engang godt lide at nyde kunst, og jeg synes Carl Larssons malerier er ren nydelse for øjet. Det er for øvrigt bemærkelsesværdigt at denne omdannelse til udsmykning i sig rummer en balance der også gælder i monumentale størrelser. Det viser hans fresker i forhallen på det svenske Nationalmuseum, som jeg besøgte i sommers. Jeg synes, det er en skam at freskerne i forhallen er overset til fordel for det store “Midvinterblot”, der skabte sådan en furore pga sit hedenske motiv.

Her er to eksempler fra nettet:

 

I denne størrelse mener jeg også, at hans svungne linjer og kompositioner gør sig glimrende.

Sundborn

I sommers var jeg så heldig at kunne sætte mine ben i hans hjem, hvor han virkeliggjorde sine tegninger, eller hvor tegningerne virkeliggjordes ud fra de rigelige motiver. Det er et meget idyllisk, smukt sted, man kun kan misunde ham. Nu om dage er det lille hus desværre gennemtrampet af turister, så måske skulle man skynde sig derop, mens huset endnu står!

 

Sundborn er den lille by, hvor Carl Larsson-gården ligger. Selve huset hedder Lilla Hyttnäs og er en lille gård, Carl Larsson fik af sin svigerfar og byggede om i takt med, at der kom flere og flere børn, og han desuden fik brug for større atelier.

Man måtte desværre ikke tage billeder indenfor, men dette er et billede fra nettet, der gengiver et af de kendteste motiver fra husets indre:

Huset ligger ned til en sø med en lille ø. Langs kanten af søen vokser der blomster.

 

Masterwork copies:

Engang her i løbet af året var jeg i gang med et projekt med mesterværk kopier af nogle af hans akvareller. Jeg blev vist aldrig tilfreds eller følte, at jeg havde forstået hemmeligheden. Måske er hemmeligheden en omhyggelighed, jeg ikke rigtigt har 🙂

Schackspelet, 1902

Hilda, akvarel, 1911

Kan ikke finde forlægget til dette – har fået en Carl Larsson-bog fra Taschen væk, tilsyneladende..

Den hellige skt. Brigitta

Villkorsläsning, akvarel

En illustration

Dette indlæg blev udgivet i Akvarel, Carl Larsson, Mesterværkkopi, Rejser. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s