Sankt Hans

Skt. Hans aften er helt særlig for mig og for alle, tror jeg, her i norden, bevidst eller ubevidst.

Min barndoms Skt. Hans blev holdt hvert år ved Tranum Strand i Jammerbugten, og efter at “Vi elsker vort land” var blevet sunget og bålet på stranden tændt og betragtet længe, gik vi hjem og spiste æbleskiver i mine mormor og morfars bjælkesommerhus, mens solen gik ned og den korte blå nats skygger lagde sig med en tung duft af hyben og hyld over klitter og sand.

Og når man kørte hjem var der en kæde af blus langs vestkysten. Maleriet herunder gengiver denne charmerende dialog. Maleriet er malet i ca. 2005-7. (70×90 så vidt jeg husker)

Skt

Min barndoms Skt. Hans var i store træk sorgløs. I teenageårene sneg  sig melankolien ind, fordi Skt. Hans ofte stod for enden på en ting (efterskole i slutningen af 1900-tallet) og begyndelsen på en ny. Senere er der tilkommet den voksnes panik over, at det nu bliver mørkere igen. Jeg har svært ved helt at acceptere den nordiske pris for de lyse nætter: de mørke dage i november-februar!

Det er for mig essentielt med vand ved et Skt. Hans bål. Det er noget af det, der gør aftenen så enestående en forsamling af alt det smukkeste: solen (nogle gange), det spejlende vand og bålets hypnotiserende, blændende brand. Derfor er det også et ledemotiv gennem alle mine år som kunstmaler. Det er et af de første motiver, jeg malede, og jeg har svært ved at tro, at jeg har malet mit sidste skt. hans bål endnu. (Jeg har faktisk så sent som sidste uge malet en skitse af et, der dog ikke er værdigt til at komme med i denne opsamling.)

Malerierne her må være fra omkring 2003-4 og er alle omkring 30×40. Det øverste er malet efter et billede i en bog om Svinkløv badehotel. De andre er malet efter udklip fra en brochure.

30x40 Skt Hans bal v

CAM_6897

CAM_6896

I 2005 var jeg til Skt. Hans ved Silkeborg søerne – en ganske anden frodig Østjydsk idyllisk scene end den forblæste strand, jeg var vant til fra min barndom. Maleriet måler 70×60.

CAM_6868

Gouachen her er malet omkring 2006 efter et udklip.

Skt. Hans

I 2008 var jeg til en klassisk forblæst Skt. Hans ved Lild Strand, et lille fiskerleje nær Bulbjerg. Bålet kravlede mange meter henad stranden under de forrevne skyer og den gyldne sol og gjorde formatet oplagt. Jeg mener, det er 30×90.

CAM_8281

Og et mere regulært maleri, der faktisk aldrig blev til mere end en skitse på trods af den store størrelse. (70×90) Jeg har aldrig fået malet det færdigt.

CAM_8284

Her er fra samme Skt. Hans et næsten udbrændt bål under en dramatisk himmel i en pastelskitse:

CAM_8909

De næste to malerier er nok de flotteste værker, jeg efter min egen mening har begået inspireret af Skt. Hans bål. (i al fald de mest monumentale) Det første er fra omkring 2008-9 og måler 100×80, med en blændende trekant af et bål midt i en blå, blå aften.

CAM_8543

Det sidste maleri er 100×130 og blændrammen vipper desværre udad i et af hjørnerne (så det skal i en ramme, hvis det bliver solgt) + det har været for stort at have med til Jylland til nogle af de udstillinger, jeg har haft derovre. Det hænger derfor her i min stue og griber de fleste par øjne, der kommer herind. Det er malet i 2011.

DSC00892-Kopi

I min erfaring sælger Skt. Hans bål ikke så godt. Jeg tror måske det er noget med at have ild på væggen, der virker for foruroligende. Eller også kan folk bare ikke lide mine skt. Hans bål. Men det kan jeg! 🙂

Glædelig Skt. Hans!

Dette indlæg blev udgivet i Gouache, Oliemaling, Pastel. Bogmærk permalinket.

2 svar til Sankt Hans

  1. Hej Julie
    Jeg er VILD med dine Sankt Hans billeder. De er stemningsfulde, smukke og vilde.
    Med venlige hilsner
    Isabelle

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s