Slotte og herregårde I: Bratskov

Jeg har ikke rigtigt gjort så meget i at male arkitektur. Det er egentlig heller ikke noget, jeg synes er så spændende, måske fordi det ofte kræver en del præcision. Men mon ikke det er godt at have en metode til at gengive det uden pludselig at blive helt linjeret i hovedet og udtrykket, for der findes uden tvivl smukke omgivelser, hvori arkitekturen spiller en afgørende rolle, og jeg vil da helst ikke gå udenom sådanne motiver, fordi jeg ikke har en metode til at gribe dem an. En af mine forbilleder, John Singer Sargent, malede masser af arkitektur, og malerierne var levende og dejlige at se på. Og der er da heller ingen tvivl om, at Van Gogh sagtens kunne integrere kirker og gårde i det bølgende landskab på mesterlig vis. Nå, men ned på jorden igen:

Derfor fik jeg den idé at male en serie små akvareller af slotte og herregårde.

Vi starter med en herregård, jeg er vokset op med i min nærhed, hvor jeg har været til kunstudstillinger som lille, været med til at levendegøre historien med min mormors fine kjoler og min morfars veteranbiler, og hvor jeg selv har udstillet både i soloshows (senest november 2011) og som en del af den årlige påskeudstilling: Bratskov Slot.

Slottet er en undselig men charmerende nordjydsk herregård i Brovst, Jammerbugt Kommune. De ældste dele af den nuværende bygning er fra 1550, de to bindingsværkslænger er fra henholdsvis 1700-tallet og 1820. Den har været ejet af flere store adelsslægter, blandt andet Rantzau. I 1966 købte Brovst Kommune den, og siden da har den været en slags kulturhus for kommunen.

Bratskov, akvarel (18×22,5)

Bratskov

Dette indlæg blev udgivet i Akvarel. Bogmærk permalinket.

Et svar til Slotte og herregårde I: Bratskov

  1. Pingback: Arkitektur fra rejser I (Introduktion og Nice) | Akademiet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s