Prinsessen på ærten I

Som jeg ofte har nævnt her på bloggen, er et af mine langsigtede projekter/drømme at illustrere bøger. Det burde ikke være svært for mig, da min kunst på mange måder udspringer fra de tegninger, jeg og min søster tegnede som små, som fungerede som en slags “illustrationer” til vores eventyr-lege.

Men det er det! Jeg er blevet voksen (i al fald cirka) i mellemtiden, og det er gruopvækkende svært for mig at illustrere historier! Ikke desto mindre er jeg overbevist om, at jeg har det i mig, og jeg vil ikke give op, for jeg kan føle mig SÅ inspireret af gode historier, at jeg MÅ kunne skabe noget smukt på den baggrund. Derudover mener jeg, det er en stor styrke at have som billedkunstner – både kunstnerisk og i forhold til det, man har at tilbyde forbrugere – ens anvendelsesværdi bliver simpelthen større.

Jeg har gennem den sidste tid forsøgt at få startet flere illustrationsprojekter – bl.a. vil jeg gerne illustrere Karen Blixens fortællinger “Ringen” og “Sorg-Agre”, og jeg håber, at det at jeg har nævnt det her vil tilskynde virkeliggørelsen af dette projekt. Jeg har glimtvist masser af smukke stemningsfulde billeder fra historierne i hovedet, men de er som flygtige film-klip og vil ikke sætte sig fast som realiserbare still-billeder i hverken mit hoved eller på papiret.

Et andet endnu større projekt er oversættelse og illustration af en af Georgette Heyers bøger (F.eks. Devil’s Cub, der ikke tidligere er oversat til dansk og som er “delightful” 🙂 ) Dette projekt skal blive til noget, for det kan ikke passe, at jeg kan føle mig så inspireret af noget, uden at jeg kan skabe noget smukt!

Men igen er det simpelthen for svært for mig endnu.

Derfor besluttede jeg mig for et enklere projekt: at illustrere eventyr. Dette giver den udfordring, at man kender så utroligt mange illustrationer i forvejen, at det er svært ikke at ramme en kliché. Men efter at jeg har opdaget, hvor svært det er for mig at få illustrations-ideerne på gled, har jeg besluttet mig for at acceptere næsten hvad som helst i disse første enkle forsøg.

Og her er så den første skitse til eventyret “Prinsessen på ærten”. På den ene side er det pinligt simpelt, på den anden side er jeg SÅ stolt af endelig at have noget som helst, der ligner noget! Og så håber jeg på at kunne tvinge tre skitser mere til samme eventyr frem inden længe, og på at øvelse virkeligt gør mester!

“Der var engang en prins; han ville have sig en prinsesse, men det skulle være en rigtig prinsesse. Så rejste han hele verden rundt, for at finde sådan en, men alle vegne var der noget i vejen, prinsesser var der nok af, men om det var rigtige prinsesser, kunne han ikke ganske komme efter, altid var der noget, som ikke var så rigtigt.”

Prinsessenpåærten1

Ideen med blomsten er, at den skal repræsentere den ægte prinsesse. Men jeg overvejer om den bør skæres fra for kompositionens skyld som helhed. Jeg er ret tilfreds med prinsens figur:

Prinsessen på ærten1,2

Kedeligt uden farver og skygger, men som sagt må jeg vist starte “træningen” blidt. Jeg håber, jeg en dag vil kunne kombinere min træning som naturalistisk billedkunstner med mine barnlige illustrationer – lige nu må jeg åbenbart starte, hvor jeg slap, dengang jeg var 16: tegneserieagtigt.

Til sidst vil jeg da lige nævne, at mine nye illustrationsprojekter nok er særligt svære for mig, fordi der ikke er nogen til at give “ordrer”/fortælle om sine forestillinger, som jeg så kan bygge videre på. Det var der jo til de illustrationer, jeg lavede i Juni til Merete Norrings bog om knabstrupperheste, og som jeg føler beviste, at jeg i al fald kan finde ud af at komponere illustrationer:

Branden

Samtidig er det selvfølgelig også en personlig udfordring at tage hensyn til andres meninger/forestillinger, og jeg vil gerne træne min egen fantasi i gang nu. Den må jo være der et sted!

English recap: I have a dream of illustrating stories, and I did it a lot as a child, but now it seems almost impossible! I would like to illustrate stories by both Karen Blixen and Georgette Heyer, but it is simply too difficult to get started and/or finish anything nearly good enough for them. So I have decided to start training with simple sketches for fairytales, recognizing and accepting the danger of falling into clichés. Here is my first attempt at creating an illustration for “The Princess and the Pea” by H. C. Andersen. Not good, but I shall persevere and hope to be able to present 3 more sketches for this fairytale on the blog before long.

Dette indlæg blev udgivet i Øvelser, Illustrationer, Kunstfilosofi, tegning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s