Slotte og herregårde IV: Gavnø

Gavnø er et fint gult rokokoslot der ligger på en ø af samme navn i en bugt ved Næstved.

Gavnø fra søsiden, akvarel og blæk (19x21cm)

Gavnø2

Den første gang jeg besøgte det var i 90’erne, som barn. Vi kom sejlende dertil i en sommerferie, og det var et af de få slotte, hvor man kunne komme ind i og se et rigt interiør – jeg husker særligt et soveværelse med en himmelseng og tapeter af vinrød damask.

Røde blomster ved Gavnø Slot, akvarel og gouache (19×24)

filename-1-11

Slottets skikkelse er fra ombygninger i 1700-tallet, da den kunstinteresserede Grev Otto Thott erhvervede sig godset og foruden ombygningen stod for grundlæggelsen af en imponerende samling malerier på slottet, men en befæstning på stedet nævnes allerede i 1205 og i 1402 påbegyndtes på Dronning Margrethe den 1.s befaling opførelsen af et nonnekloster af dominikanerordenen. Siden kom ombygninger i 1500-, 1600- og endelig 1700-tallet.

Gavnø, borggården, blæk og akvarel (15x24cm)

Gavnø

Parken var naturligvis oprindelig en sirlig barokhave, men blev omlagt til romantisk landskabshave i 1800-tallet (dette plejer at være den pæne måde at sige “forfaldt” på).

Parken rummer en lindealle, hvor lindene efter sigende skulle stamme fra Kongens Nytorv i København – kong Frederik den V syntes, de var blevet for store til pladsen og forærede dem til Otto Thott.

Hvert år er der tulipanfestival i slottets park, og såvidt jeg husker, var der også  sommerfugle-hus og utroligt smukke roser i haven.

Tulipaner ved Gavnø Slot, blæk og akvarel, (15×24)

Gavnø3

Familien Reedtz-Thott ejer stadig Gavnø, men dele af slottet er tilgængeligt, og hvis det er halvt så smukt som jeg husker det, bør det ses af alle, der har et lille eventyr i maven endnu…

(English recap: this post is about four paintings I have recently made of the Danish manor Gavnø. The manor is situated on a small island of the same name near Næstved. It is first mentioned in the 13th century, and the present building was built by Queen Margrethe the I for a benedictine monastery in the early 15th century and rebuilt in the subsequent centuries, lastly and lastingly in the 1750s by the art-loving Count Otto Thott, who also collected a large amount of paintings on Gavnø. My paintings of the manor are all in watercolour and ink except for nummer 2, in which a little gouache/body colour has been added and ink left out.)

Dette indlæg blev udgivet i Akvarel, Gouache, tegning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s