Slotte og herregårde VII: Liselund

Da jeg besøgte Liselund på Møn for efterhånden en del år siden, var det egentlig parken, der fascinerede mig mest; en farverig eventyrhave med en perfekt kombination af kunst og natur.

Liselund park er en landskabshave i romantisk engelsk stil, der blev anlagt i 1790’erne af den franske adelsmand og huguenot Antoine de Bosc de la Calmette, til hans kone Elisabeth – kælenavn Lisa.

Med hjælp fra det romantiske landskab skabtes en eventyrlig have med rislende bække, vandfald, bondehuse, ruiner, Schweizerhytte, kapel, kinesisk pavillon, broer, monumenter etc.

Liselund – den kinesiske pavillon, blæk, akvarel og lidt gouache (19×25)

liselund3

Midt i haven ligger Liselund gammel slot. Sådan hedder det, fordi der senere i 1800tallet blev bygget et nyere slot, der idag er hotel. Det gamle slot er blot et lille enetages, stråtækt lystslot, opført i 1792 af Andreas Kirkerup.

Liselund Gammel Slot, akvarel og en smule blæk (19x24cm)

Liselund1

(Note to self: andemad er bare ikke særligt malerisk)

I 1918 blev Liselund park fredet. Under besættelsen skjultes modstandsfolk på slottet på den daværende ejer Baron Rosenkrantz’ foranledning. Fra parken udskibedes jøder og modstandsfolk, der måtte flygte i 1943.

Liselund, efterår, akvarel, blæk og en smule hvid gouache (15,5×15)

Liselund4

Liselund slot og park er meget dyr at vedligeholde og bevare, og allerede i 1938 overgik Liselund gammel Slot til en institution, der skulle klare sig på støtte fra stat og private fonde. Men det kunne ikke hænge sammen økonomisk, og i 2005 købte Kulturministeriet det hele og gav slottet til Nationalmuseet og parken til Skov-og Naturstyrelsen.

Liselund Slot, akvarel og blæk (19x24cm)

Liselund2

_________

(English recap: In this post I present my 4 watercolours depicting the Danish manor Liselund and the park belonging to it. It is a very fine example of romantic gardening from the late 18th century with fairytale-like nature and exotic buildings.)

Dette indlæg blev udgivet i Akvarel. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s