Den hvide by på Frederiksberg

vinter_fa_1998(billede fra nettet)

Et af de smukkeste steder at gå tur her på Frederiksberg – særligt om vinteren, når Frederiksberg have er pløret og uden blade på træerne – er Den hvide by på Frederiksberg.

DSC09371(eget foto fra sidste uge)

Det blev egentlig er opført til arbejderne på Frederiksberg Gasværk i 1899-1900, men ligesom kartoffelrækkerne sælges de ikke just til arbejder-priser mere!

vinter_ cyklist_1998(billede fra nettet)

En del af vejene i kvarteret har navne, der synes lidt ironiske idag, hvor priserne ligger omkring de 6-7 mio. kr: Lighedsvej f.eks. 😉

DSC09379 (billede fra min gåtur i sidste uge)

Kvarteret består af 7 enkelthuse og 45 dobbelthuse. Arkitekterne bag var Gotfred Tvede og Olaf Schmidt og husene er bygget i palæstil (stil der inspireres af og kombinerer stilelementer fra klassicisme og rokoko og blomstrer i Danmark mellem 1890-1910) med hvidkalkede mure, frontispicer , mansardtage med røde teglsten og småsprossede vinduer.

sommer_udsigt_1997(billede fra nettet)

Husene er designet efter terning-form, længde og bredde og højde er den samme på enkelthusene. Dobbelthusene er to terninger sat sammen. Husene findes i 7 typer, alt efter hvor døren er placeret og hvordan huset vender i forhold til vejen.

Terning

2010_bv15_vi(billede fra nettet)

Selvom kvarteret er meget pænt om vinteren, får sådan et foto alligevel én til at længes efter sommer:

4225882-den-hvide-by-ved-peter-bangs-vej-blev-bygget-af-frederiksberg-gasvrkarbejdernes-byggeforening(billede fra nettet)

Sommer klæder jo de fleste steder, også Den hvide by.

______

(English recap: In this post I praise the beauty of “the White Village” (my own translation of “Den hvide by”) in Frederiksberg, Denmark. The houses were built in 1899-1900 to house the workers on Frederiksberg Gasworks, but today the houses are quite expensive. I enjoy taking a walk there, which is free 🙂 )

Dette indlæg blev udgivet i Kunsthistorie, Rejser. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s