Tema: Figurstudier

Figurstudier dækker et bredt felt; bl.a. anatomi-tegning, croquis, nøgenstudier, studier efter statuer, discipliner, som jeg alle har dyrket:

Anatomi 5 Croquis1 Figur Venus, Thorvaldsen

Men det, jeg vil koncentrere mig om her, er studier, der undersøger forskellige stillinger i en bestemt sammenhæng, og ligesom dragtstudierne har til formål at give et slags repertoire, en grundlæggende evne til at placere og forme en krop i en stilling, der passer, f.eks. til historien i en illustration, eller til sammenhængen i et historie/genre-maleri.

Som jeg nævnte i min post om dragt-studier, er der et overlap imellem de to slags studier, hvor dragt og figur ikke kan skilles ad. Herunder ses eksempler på studier der for mig falder ind under begge betegnelser.

SCAN0064 SCAN0080 SCAN0081

Som jeg også nævnte i den tidligere post, kan man på nettet finde stock photos, der ofte er ret poserende, og de giver derfor gode forlæg til at øve sig i hurtigt at skitsere en stilling på troværdig vis. Herunder ses eksempler på dette, hvor klædningerne for øvrigt også er en del af studiet.

SCAN0107  SCAN0108 SCAN0062

SCAN0093 - version 3SCAN0066 - version 4 SCAN0066 - version 3SCAN0093 - version 2

Derudover er modelfotos også god øvelse.

5735_130601501849_5852526_n 5735_130601496849_1107703_n

Ballet byder på ekstreme men også meget elegante stillinger at undersøge:

solgtballet

Udover kroppens stillinger er forholdet mellem forskellige kroppe naturligvis også meget lærerigt at studere:

SCAN0087  Par 4

I lang tid havde jeg en idé om at udføre et stort maleri af æblehøst, lidt á la Carl Larssons fra “Ett Hem”. Da jeg ikke kunne finde det perfekte forlæg, besluttede jeg mig for at forsøge at sammensætte mit maleri af figurer, jeg fandt i separate forlæg og et forlæg af en passende “scene”. Derfor udførte jeg disse skitser af figurer i gang med æblehøst:

SCAN0067 - version 4

SCAN0068 - version 3 SCAN0068 - version 2   SCAN0068

Skitserne blev rigtigt gode, synes jeg, men maleriet blev aldrig til noget. Fordi jeg ikke rigtigt bryder mig om det med at påklistre figurer… De gange, jeg har prøvet er det ikke blevet helt troværdigt. Men måske er det noget jeg får brug for og kan blive god til, engang.

Øvelsen har desuden en vigtig funktion i forhold til helt selv at bygge scener op i f.eks. illustrationer. Og det med illustrationer er jo et af mine mere langsigtede projekter.

_____

(English recap: in this post I present some of my studies of figures with a focus on getting to know the logic of how moving bodies look, so as to be able to recreate credible physical relationships in a body, between bodies or between bodies and things either in a large composition such as a classical history painting or an illustration that has to fit the story.)

Dette indlæg blev udgivet i Øvelser, tegning, Teknik. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s